Koningsdag 2018

09.30 uur: Ophalen ballonnen
Verandering is niet altijd een succes maar ditmaal wel. Vorig jaar konden kinderen en ouders de ballonnen bij het kasteel afhalen voor de aubade. Nog nooit hebben wij zoveel mensen gezien bij het kasteel. Dit jaar herhalen wij dit weer. Eerst ballonnen en een cadeautje ophalen voor de kids, en dan gelijk door om met z’n allen te zingen op het kasteelplein.

10.00 uur: Aubade
Hier zullen voorzitter Janneke van den Berg en Petra Doornenbal- van der Vlist burgemeester van Renswoude, de aubade afnemen namens Koning Willem-Alexander, die op dat moment onderweg is naar Groningen. Het bestuur hoopt dat net als vorig jaar zoveel mogelijk dorpsgenoten langskomen om mee te zingen, ballonnen op te laten en te luisteren naar de toespraken. Een mooi begin van de dag. De aubade duurt ongeveer een half uur.

Crazy Cross Karts
11.30 uur: Koningsdag met de Crazy Cross Karts
Vorig jaar introduceerde wij een compleet nieuwe knotsgekke hoofdact, de Crazy Cross Karts. Spannend voor ons allemaal, pakt het uit zoals wij het bedacht hebben, is het spannend genoeg, is iedereen enthousiast?

Waar wij van tevoren op hoopten gebeurde ook. Spektakel vanaf de eerste minuut! Maar dit is slechts het begin. Dat er nog verbeterpunten zijn, dat was voor ons duidelijk. De eerste Crazy Cross zag er immers ook anders uit dan de laatste. Het bestuur en de commissie hebben weer veel geleerd afgelopen jaar, dat betekent veel goeds voor de komende editie. Verderop in dit boekje lees je wat dat concreet inhoud.

Maar wat niet veranderd is dat Koningsdag in Renswoude wederom één groot familiespektakel gaat worden! De Crazy Cross Karts blijven maar de indeling van het festivalterrein zal dit jaar wederom worden vernieuwd.  Het festivalterrein zal rond Koningsdag opgebouwd worden op het grote grasland vlakbij het Total tankstation in Renswoude, het terrein is deze dagen toegankelijk via De Hooge Hoek/Groot Overeem.

Om 11.30 uur opent het Crazy Cross Karts terrein aan Groot Overeem haar poort. Om de dag te kunnen blijven organiseren is besloten een toegangsprijs te vragen van 7,50 euro (kinderen onder 12 jaar gratis). Leden van de vereniging hebben hier totaal geen last van. Kort voor Koningsdag krijgt elk lid twee polsbandjes via de post, welke gratis toegang verlenen tot het terrein. Hoewel een lidmaatschap vijftien euro kost, vertegenwoordigen de bandjes een waarde van 15 euro. Je ondersteund een vereniging en het kost je geen geld! Waar vindt je dat nog tegenwoordig? Het bestuur roept inwoners van Renswoude op om lopend of met de fiets naar het terrein te komen in verband met de verwachte drukte op de het industrieterrein de Hooge Hoek.

Geen 18? Geen alcohol
Iedereen is op de hoogte van de regelgeving ten aanzien van alcoholgebruik. Al vanaf 2014 mag er vanaf 18 jaar pas alcohol worden genuttigd. Bij binnenkomst krijg je geen drankbandje als je jonger bent dan 18. Hier wordt bij de bar dan ook op gecontroleerd en bij twijfel alsnog je legitimatie gevraagd. Wij hopen hierbij op ieders medewerking en begrip.

Het bestuur hoopt dat jongeren en hun ouders zich ervan bewust zijn dat, wanneer er drank wordt genuttigd door 18 min-ers, dit direct ons evenement in gevaar brengt. Ook dit jaar zal er weer controle zijn vanuit de overheid. Elke overtreding wordt geregistreerd en kan zorgen voor hoge boetes of problemen met vergunningen. Daarom zullen wij streng optreden en net als voorgaande jaren, mensen de toegang tot het terrein ontzeggen bij misbruik.

11.00-11.30 uur: Aankomst deelnemers Crazy Cross Karts
Deelnemers kunnen zich melden bij het speciale rennerskwartier op het terrein en dan lekker mee lunchen. Daar kunnen zij de presentielijst tekenen en het startschema inzien. Onthoud dat meedoen leuk is, maar verkleed meedoen is nog leuker! Wat verder belangrijk is om te weten voor de deelnemers is dat hij of zij geen alcohol mag hebben gedronken zolang de deelnemers nog meedoen aan de wedstrijd! Mocht bij controle blijken dat er toch alcohol is genuttigd, zal directe diskwalificatie volgen. Dit is niet gedaan om de deelnemers te pesten, maar voor hun eigen bestwil. Een evenement met zoveel publiek brengt altijd risico’s met zich mee. We willen ons toch niet voorstellen dat er iets gebeurd en dat de deelnemer heeft gedronken? Er is dan immers helemaal niets verzekerd, wat kan leiden tot torenhoge schulden. Het is gaaf te zien dat zoveel enthousiaste deelnemers zich weer hebben opgegeven voor de Crazy Cross Karts! Het beloofd weer een enorm spektakel te worden, daarover verderop meer.

11.30-13.00 uur: Dorpslunch
Koningsdag in Renswoude is een dag waar je met de hele familie naar toe kan! Voor alle leeftijdscategorieën is er spektakel en feest. Ieder jaar zoeken wij weer naar een vernieuwende mix om iedereen de mooiste dag van het jaar te laten hebben. Dat kan dus zijn aan de rand van de Crossbaan maar ook als je niet voor de Cross Karts komt dan kunnen bezoekers dit jaar nog beter de hele middag zich vermaken bij het horecagedeelte.

Maar sommige tradities houden wij in ere, zoals de Dorpslunch. Ieder jaar genieten wij volop als al die dorpsgenoten bij elkaar aan tafel schuiven voor een praatje en een broodje! Daarom start ons Koningsdagprogramma op het festivalterrein weer met de dorpslunch die, als je eenmaal binnen bent, gratis is! Al jaren is dit een vaste kick-off en het blijft keer op keer een succes! De lunch vindt plaats op de rand van de megatent, zodat (bij twijfelachtig weer) ook binnen kan worden gegeten.

Net als voorgaande jaren hebben de sponsors het mogelijk gemaakt de lunch gratis aan te bieden aan bezoekers. Vanaf 11.30 uur kunnen vroege vogels zich tegoed doen aan al het lekkers dat wordt geleverd door Bakkerij Voorthuizen, Emté Van Beek en Restaurant De Hof.  Let op dat leden met hun polsbandje gratis naar binnen kunnen, niet leden betalen slechts € 7,50 voor de toegang tot het terrein en mogen dan de hele dag ook blijven!

12.30-18.00 uur: Crazy Cross Karts
Wij zijn echt verslaafd! Verslaafd aan snelheid, de geur van benzine en vooral het geluid van motoren. De eerste editie van de Crazy Cross Karts was een succes! De heats waren spannend, de deelnemers fanatiek en het publiek enthousiast. Maar zoals altijd bij een eerste keer, hebben wij verbeterpunten gezien! Het concept blijft gelijk maar de baan is volledig op de schop genomen.

Met 600cc in je nek en je kont kort boven de grond op een uitdagende baan karten, om daarna nog als een malle drie hindernissen over te sprinten.  De hindernissen blijven geheim tot aan de opbouw maar ze beloven weer voor net wat extra spektakel te zorgen. Wat wij al wel kunnen verklappen is dat de rijtijd van het karten langer is geworden en de baan korter. Daardoor kan het publiek de karters vaker zien. Wel blijft er een lang recht stuk in het parcours om even het maximale uit de kart te kunnen halen. De coureurs starten met drie tegelijk om als eerste te finishen en door te gaan naar de volgende ronde.

De start volledig gemist of gecrashed? Geen paniek want de coureurs krijgen nog een kans! Iedereen start namelijk in twee voorrondes. De tweede race is de race die mee telt om door te gaan in het knock-out systeem. Wie gaan wij terugzien in de alles beslissende finale? De winnaar zal gekroond worden tot de snelste Crazy Cross Karter van Renswoude!


Meedoen was nog nooit zo makkelijk!
Zonder deelnemers geen hoofd-act op Koningsdag. Dit jaar is er geen excuus meer om niet mee te doen. Wij zorgen voor de karts! Instappen en racen maar! Meedoen was dus nog nooit zo makkelijk! Waar vorig jaar de crosser nog een geldig (trekker)rijbewijs nodig had, is dit niet meer het geval. Je hoeft alleen maar 16 jaar of ouder te zijn om deel te nemen. Al is een beetje kart ervaring wel handig. Dus alleen maar inschrijven en tijdens Koningsdag op tijd melden in het paddock en rennerskwartier!

De inschrijvingging traditiegetrouw van start tijdens de nieuwjaarsreceptie in Sporthal De Hokhorst in Renswoude. Tot nu toe schreven 45 waaghalzen zich in! Er is een beperkt aantal startplekken beschikbaar, tijdens de Crazy Cross Karts kunnen 63 deelnemers starten. Op dit moment is er dus nog ruimte voor deelnemers! Meedoen?

Klik hier om je in te schrijven voor de CRAZY CROSS KARTS

11.30-19.00 uur: Frank van Woerden Vastgoed Bouw en Speeldorp
Tja, heeft deze wereld nog een uitleg nodig? Een enorme dikke pijler in ons programma is en blijft de Crazy Kids World, tegenwoordig beter bekend onder de naam Frank van Woerden Vastgoed Bouw en Speeldorp. Ieder jaar zijn wij het er weer over eens dat er veel ruimte ingepland mag worden voor de kids. Een wereld met zweefmolen, minicars, springkussens, klimtoren, pannaveldjes, graffiti spuiten, knutseltafels, suikerspinnen en gratis ranja! Een land waar zij de baas zijn en waar zij de hele dag helemaal afgeschermd los kunnen gaan.

Ook kan er weer groots gebouwd worden met legoblokken en is Frank van Woerden opzoek naar nieuw tekentalent. Er is een tekenwedstrijd voor de kleinere onder ons en het talent zal beloond worden!

De Crazy Kids World wordt weer opgesplitst in twee delen waarbij de grotere kinderen hun energie kwijt kunnen op de stormbaan, klimboom en pannaveldjes en er voor de allerjongste bezoekers ook weer een eigen plek is met springkussens en attracties. Daarbij letten wij ook op een snelle uitgang naar de toiletten en de zitjes voor de ouders zodat ze toch een klein beetje de kinderen in de gaten kunnen houden als de kinderen lekker hun gang gaan!

Ranjabar
Terug van nooit weggeweest, de ranjabar! Waar een glas bier het meest bestelde drankje is bij de hoofdbar, draait het bij de kinderbar om ranja. En om het makkelijk te maken voor iedereen, hoeven kinderen hier geen muntjes voor te betalen! Naast ranja zal er in het kinderland ook weer patat, suikerspinnen en popcorn te verkrijgen zijn.

14.00-17.00 uur Knutselen!
Lange knutseltafels zijn het decor van het Frank van Woerden Bouw en Speeldorp.  De hele middag kunnen kinderen hier begeleid knutselen en verven en mogen ze hun eigen creaties mee naar huis nemen! Zo hebben ze een aandenken aan een fantastische Koningsdag in Renswoude!

14.00-17.00 uur Schminken!
Geschminkt worden hoort er ook bij op Koningsdag, maar dan natuurlijk wel alleen in rood, wit, blauw en oranje.

14.00-17.00 uur Graffiti Spuiten!
Ja ja! Hij komt weer terug. De graffiti spuiter heeft het naar zijn zin in Renswoude op Koningsdag. Naast dat hij weer graffiti workshops gaat geven aan de kids, gaat hij ook samen met hen weer de mooiste auto van de wereld maken! Of in ieder geval de meest kleurrijke.

14.00-17.00 uur Langste Schilderijenwaslijn!
Geen zin in knutselen en is graffiti spuiten nog lastig? Voor die kinderen is er dan goed nieuws! Na de langste knutseltafel ter wereld is het tijd voor een nieuwe recordpoging. De langste kunstwaslijn van de wereld op Koningsdag! Wij hebben de kwasten en doeken klaarliggen, als de kunstwerken klaar zijn worden ze opgehangen aan de langste kunstwaslijn van de wereld op Koningsdag.

13:30-18:00 uur: Little Woodstock
Aansluitend aan de dorpslunch gaan wij het horecaplein dit jaar omtoveren tot een Little Woodstock. Voor degene die Woodstock niet kennen, dit Amerikaanse festival werd in de jaren zestig voor het eerst op een weiland georganiseerd waarna het uitgroeide tot een van de bekendste festivals ter wereld. Erg sfeervol en een relaxte ongedwongen sfeer! Op ons kleine Woodstock komt een buitenpodium met in de middag de Wooden Moons die vooral lekkere Sixties en Seventies muziek spelen, afgewisseld met de Beatbusters die de hedendaagse knallers uit de speakers laten komen. Little Woodstock is daarmee echt voor alle leeftijden geschikt en zal vanzelf ontstaan vanuit de dorpslunch. Er mag gedanst worden maar je kan ook rustig blijven zitten op de banken.

Ook vind je hier de Foodmarket waar wederom een ruime keuze is tussen verschillende eettentjes. Zo is er ook na de lunch genoeg eten terug te vinden om de hele dag te blijven! Boven iedere tent is duidelijk te zien wat je daar kan bestellen zodat het aanbod overzichtelijk en verspreid is. Zo hoef je minder lang te wachten op je eten! Je vindt deze minifestivalwereld dicht bij de crossbaan en de megatent. Je kan hier dus vanaf de lunch gewoon blijven zitten en heb je de hele middag muziek, eten, een drankje en de cross dichtbij!

14:00-18:00uur: Crazy Cross Karts Feesttent
Partyanimals en kroegtijgers, dit is de plek waar je je kan melden voor een hele middag feest! Want in deze tent vind je het echte knalfeest op Koningsdag in Renswoude samen met DJ Rick. De kleine tent met bar die vorig jaar al heel snel te klein bleek te zijn zal dit jaar groter worden, maar nog steeds lekker knus en vooral heel gezellig. Wel is die aan een kant open zodat je ook gewoon buiten de tent mee kan blijven springen en dansen. Ook zal de tent verplaatst worden van het horecaplein naar de tweede buitenbar. Door de ligging vlak bij de tweede buitenbar is een binnenbar niet meer nodig en heb je toch snel je drankje. Bijkomend voordeel is dat er zo maximaal ruimte is om te hossen, springen en mee te zingen. Feest gegarandeerd!

18.00-21.00 uur: After Cross Party met Jet-Set Live!
Vanaf de Crazy Cross Karts baan, vanaf Little Woodstock of direct vanuit de feesttent kun je gelijk door naar de After Cross Party in de megatent! Want als de middag is afgelopen, sluiten wij hier met iedereen de Koningsdag feestelijk af met JetSet Live! Deze zeskoppige partyband komt het laatste beetje energie dat Renswoude op Koningsdag nog heeft, helemaal wegblazen! Jaren 90 hits, medleys van topmuzikanten, golden oldies en mash-ups van de bekendste pophits, zij spelen werkelijk alles. Compleet met CO2 shooters en led schermen is dit niet alleen een fantastische afsluiter van de dag maar ook al een lekkere opwarmer voor wat er de dag erna gaat komen, het Oranjebal XL.

De After Cross Party is toegankelijk voor alle leeftijden. Ook als je de middag niet in Renswoude hebt door gebracht kan je hier nog aansluiten in de feestende massa!