Koningsdag 2019

09.45 uur: Ophalen cadeautje
Het zal niemand zijn ontgaan, de discussie die is ontstaan over het oplaten van ballonnen op Koningsdag. Het is een jaarlijks terugkerend topic dat telkens zwaarder beladen wordt. Daarom hebben wij vanaf dit jaar besloten om van deze oude traditie afscheid te nemen. Maar wat blijft is dat wij een cadeautje hebben voor alle kinderen die mee komen zingen. Deze zal na de aubade uitgedeeld worden. Als alternatief voor de ballonnen geven wij alle kinderen een bellenblaas. Op het moment waar eerder de ballonnen de lucht ingingen, gaan we nu met z’n allen zoveel mogelijk bellenblazen. Daarna mogen de kinderen de bellenblazers mee naar huis nemen!

10.00 uur: Aubade
Hier zullen voorzitter Janneke van den Berg en Petra Doornenbal- van der Vlist burgemeester van Renswoude, de aubade afnemen namens Koning Willem-Alexander, die op dat moment onderweg is naar Amersfoort. Het bestuur hoopt dat net als vorig jaar zoveel mogelijk dorpsgenoten langskomen om mee te zingen, zoveel mogelijk bellen te blazen en te luisteren naar de toespraken. Een mooi begin van de dag. De aubade duurt ongeveer een half uur.

Oranjefestival Renswoude
11.30 uur: Opening Oranjefestival Renswoude
De afgelopen jaren zijn de festiviteiten rondom Koningsdag in Renswoude zover uitgegroeid dat er gesproken kan worden van een waar festival. De hoofdact op Koningsdag is de laatste jaren de naamgever van dit festival maar dat is eigenlijk niet terecht en met de wisselende acts de afgelopen edities ook niet praktisch. Daarnaast geeft het niet weer wat dit familiefeest allemaal inhoudt want het biedt nog zoveel meer met het Bouw- en Speeldorp, Little Woodstock, de dorpslunch en de After Cross Party! Met deze nieuwe naam is alles nu samengevat in één kreet. Een naam waar wij trots op zijn en die jullie vanaf nu gaan terugzien op alle communicatie. Oranjefestival Renswoude is een feit! De naam mag dan wel nieuw zijn maar in grote lijnen is het concept gelijk gebleven. Maar zoals jullie van ons gewend zijn voegen wij ook dit jaar weer nieuwe ideeën en verbeteringen toe. Verderop in dit boekje lees je wat dat concreet inhoud.

Maar wat niet veranderd is dat Koningsdag in Renswoude wederom één groot familiespektakel gaat worden! De Crazy Cross Karts blijven maar we voegen een extra nieuwe Crossklasse toe met de Crazy Back-to-Back-Cross en de indeling van het festivalterrein zal dit jaar wederom worden vernieuwd. Het festivalterrein zal rond Koningsdag opgebouwd worden op het grote grasland vlakbij het Total tankstation in Renswoude, het terrein is deze dagen toegankelijk via De Hooge Hoek/Groot Overeem.

Om 11.30 uur opent het Oranjefestival Renswoude terrein aan Groot Overeem haar poort. Om de dag te kunnen blijven organiseren is besloten een toegangsprijs te vragen van 7,50 euro (kinderen onder 16 jaar gratis!). Leden van de vereniging hebben hier totaal geen last van. Kort voor Koningsdag krijgt elk lid twee polsbandjes via de post, welke gratis toegang verlenen tot het terrein. Hoewel een lidmaatschap vijftien euro kost, vertegenwoordigen de bandjes een waarde van 15 euro. Je ondersteund een vereniging en het kost je geen geld! Waar vindt je dat nog tegenwoordig? Het bestuur roept inwoners van Renswoude op om lopend of met de fiets naar het terrein te komen in verband met de verwachte drukte op de het industrieterrein de Hooge Hoek.

Geen 18? Geen alcohol
Iedereen is op de hoogte van de regelgeving ten aanzien van alcoholgebruik. Al vanaf 2014 mag er vanaf 18 jaar pas alcohol worden genuttigd. Bij binnenkomst krijg je geen drankbandje als je jonger bent dan 18. Hier wordt bij de bar dan ook op gecontroleerd en bij twijfel alsnog je legitimatie gevraagd. Wij hopen hierbij op ieders medewerking en begrip.

Het bestuur hoopt dat jongeren en hun ouders zich ervan bewust zijn dat, wanneer er drank wordt genuttigd door 18 min-ers, dit direct ons evenement in gevaar brengt. Ook dit jaar zal er weer controle zijn vanuit de overheid. Elke overtreding wordt geregistreerd en kan zorgen voor hoge boetes of problemen met vergunningen. Daarom zullen wij streng optreden en net als voorgaande jaren, mensen de toegang tot het terrein ontzeggen bij misbruik. Daarnaast passen wij de huisregels aan waardoor het vanaf nu ook mogelijk is om de persoon die in overtreding is te bekeuren!

11.30-12.00 uur: Aankomst deelnemers Crossklassen
Deelnemers kunnen zich melden bij het speciale rennerskwartier op het terrein en dan lekker mee lunchen. Daar kunnen zij de presentielijst tekenen en het startschema inzien. Ook zullen de auto’s van de Crazy Back-to-Back Cross nog een laatste controle ondergaan. Onthoud dat meedoen leuk is, maar verkleed meedoen nog leuker is! Wat verder belangrijk is om te weten voor de deelnemers is dat hij of zij geen alcohol mag hebben gedronken zolang de deelnemers nog meedoen aan de wedstrijd! Mocht bij controle blijken dat er toch alcohol is genuttigd, zal directe diskwalificatie volgen. Dit is niet gedaan om de deelnemers te pesten, maar voor hun eigen bestwil. Een evenement met zoveel publiek brengt altijd risico’s met zich mee. We willen ons toch niet voorstellen dat er iets gebeurd en dat de deelnemer heeft gedronken? Er is dan immers helemaal niets verzekerd, wat kan leiden tot torenhoge schulden. Het is gaaf te zien dat zoveel enthousiaste deelnemers zich zo snel weer hebben opgegeven voor de Crazy Cross Karts en Crazy Back-to-Back Cross! Het beloofd weer een enorm spektakel te worden, daarover verderop meer.

11.30-13.00 uur: Dorpslunch
Koningsdag in Renswoude is een dag waar je met de hele familie naar toe kan! Voor alle leeftijdscategorieën is er spektakel en feest. Ieder jaar zoeken wij weer naar een vernieuwende mix om iedereen de mooiste dag van het jaar te laten hebben. Dat kan dus zijn aan de rand van de Crossbaan maar ook als je niet voor de cross komt dan kunnen bezoekers dit jaar nog beter de hele middag zich vermaken bij het horecagedeelte.

Maar sommige tradities houden wij in ere, zoals de Dorpslunch. Ieder jaar genieten wij volop als al die dorpsgenoten bij elkaar aan tafel schuiven voor een praatje en een broodje! Daarom start ons Koningsdagprogramma op het festivalterrein weer met de dorpslunch die, als je eenmaal binnen bent, gratis is! Al jaren is dit een vaste kick-off en het blijft keer op keer een succes! De lunch vindt plaats op de rand van de megatent, zodat (bij twijfelachtig weer) ook binnen kan worden gegeten.

Net als voorgaande jaren hebben de sponsors het mogelijk gemaakt de lunch gratis aan te bieden aan bezoekers. Vanaf 11.30 uur kunnen vroege vogels zich tegoed doen aan al het lekkers dat wordt geleverd door Bakkerij van Voorthuizen, Coop Van Beek en Restaurant De Hof. Let op dat leden met hun polsbandje gratis naar binnen kunnen, niet leden betalen slechts € 7,50 voor de toegang tot het terrein en mogen dan de hele dag ook blijven!

12.30-18.00 uur: Crazy Crossklassen
De nieuwe naam van ons feest gaf ook gelijk een opening voor ons om niet een hoofdact te programmeren, maar gelijk nog een klasse toe te voegen aan het programma op de baan. Maximaal spektakel, de hele middag! En dat achteruit gaan niet altijd betekend dat er geen vooruitgang is, gaat in 2019 bewezen worden op Koningsdag in Renswoude met de nieuwe knotsgekke Crazy Back to Back Cross! Ja het is gelukt, er kan weer gecrost worden met auto’s! Want crossen zit diepgeworteld in onze identiteit, dat is een ding dat zeker is. Daarom blijven wij ieder jaar op zoek naar meer spektakel en gekkigheid voor toeschouwers maar ook voor deelnemers! De auto’s keren terug op de crossbaan maar we zetten ze in de achteruit. Coureurs rijden alleen achteruit, tegen elkaar in een heat. Wie de meeste rondjes rijdt in deze heat wint en gaat door naar de volgende ronde. Degene die in de finale de meeste rondes weet af te leggen is de grote winnaar! Deelnemers bouwen weer zelf de auto waar mee zij gaan rijden. 18 januari startte de inschrijving maar inmiddels is het deelnemersveld van deze allereerste editie al helemaal vol!

Ook keren de Crazy Cross Karts weer terug op het programma. Maar dan wel in zijn puurste vorm! Het klimmen, klauteren en rennen wordt geskipt. Makkelijker dan dit gaat het echt niet meer worden! Wij regelen de karts, je hoeft alleen maar te gaan zitten. Enige voorwaarden? Je bent minimaal 16 jaar en je hebt geen alcohol op voor dat je gaat karten. Wie wil dat nu niet? Met 600cc karts racen over een uitdagende baan karten. Het raceconcept is ook veranderd en gelijk aan die van de Crazy Back to Back Cross. Meer rondjes rijden in je heat dan je tegenstanders. Dat lijkt makkelijk maar alle schuivers die wij het afgelopen jaar hebben gezien bewijzen dat je kart op de baan houden niet vanzelfsprekend is! Ook voor deze crossklasse konden wij al twee maanden van tevoren aangeven dat het deelnemersveld vol is. Maximaal spektakel, de hele middag!

11.30-19.00 uur: ‘Frank van Woerden Bouw’ Bouw en Speeldorp
De gelukkige gezichten van de kinderen die ieder jaar weer te zien zijn.. daar doen we het voor! Ieder jaar proberen wij alle weides goed in elkaar over te laten lopen maar iedere keer zijn wij het er weer over eens, er mag veel ruimte ingepland worden voor de kids. Dit is geen gewoon dorp, dit is een dorp met zweefmolens, springkussens, bungeetrampolines, knutseltafels, snoep, suikerspinnen, poffertjes en gratis ranja! Een dorp waar kinderen de baas zijn en waar zij de hele dag helemaal afgeschermd los kunnen gaan. Inmiddels heeft de graffiti spuiter de weg helemaal gevonden naar het Bouw- en Speeldorp en zal ook dit jaar afreizen naar Renswoude om workshops te geven. Ook is er weer alle gelegenheid om kunstwerken in elkaar te knutselen aan de knutseltafels.

Net als de laatste twee jaar wordt het Bouw- en Speeldorp weer opgesplitst in twee delen waarbij links de grotere kinderen hun energie kwijt kunnen op springkussens en pannaveldjes en rechts zijn er voor de allerjongste bezoekers aparte springkussens en attracties. Daarbij letten wij ook op een snelle uitgang naar de toiletten en de zitjes voor de ouders zodat ze toch een klein beetje de kinderen in de gaten kunnen houden als de kinderen lekker hun gang gaan!

Nieuw dit jaar is dat wij ook voor de net iets oudere kinderen onder ons een hele toffe attractie hebben! Wie kan er het langste blijven zitten op de rodeostier? Dat gaan wij Koningsdag in Renswoude zien!

Ranjabar
Terug van nooit weggeweest, de ranjabar! Waar een glas bier het meest bestelde drankje is bij de hoofdbar, draait het bij de kinderbar om ranja. En om het makkelijk te maken voor iedereen, hoeven kinderen hier geen muntjes voor te betalen! Naast ranja zal er in het kinderland ook weer suikerspinnen en popcorn te verkrijgen zijn.

14.00-17.00 uur Knutselen!
Lange knutseltafels zijn het decor van het Frank van Woerden Bouw en Speeldorp. De hele middag kunnen kinderen hier begeleid knutselen en verven en mogen ze hun eigen creaties mee naar huis nemen! Zo hebben ze een aandenken aan een fantastische Koningsdag in Renswoude!

14.00-17.00 uur Schminken!
Geschminkt worden hoort er ook bij op Koningsdag, maar dan natuurlijk wel alleen in rood, wit, blauw en oranje.

14.00-17.00 uur Graffiti Spuiten!
Ja ja! Hij komt weer terug. De graffiti spuiter heeft het naar zijn zin in Renswoude op Koningsdag. Naast dat hij weer graffiti workshops gaat geven aan de kids, gaat hij ook samen met hen weer de mooiste schilderijen maken op hout. Deze mogen de kinderen mee naar huisnemen als aandenken. Hoe vet is dat?!

13:30-18:00 uur: Little Woodstock
Knus, gezellig, relax en ontzettend goede muziek. Vorig jaar nieuw maar wat een succes, Little Woodstock! Daarom wordt ook dit jaar het horecaplein omgetoverd tot een Little Woodstock. Compleet in de stijl van het grotere Amerikaanse broertje herbeleef je hier klassiekers van artiesten als George Baker en Bon Jovi. Of ga je uit je dak op hedendaagse Top 40‐ hits van Katy Perry, Miley Cyrus, Beyoncé, Pharrel en anderen. Dus, sla die zelf gebrouwen, vitaminerijke moonshine achterover en schud die billen als in de Summer of ‘69!

Om daar een handje bij te helpen hebben wij The Hillbilly Moonshiners uitgenodigd. Een hedendaagse bluegrassband uit het zuiden van Nederland die je favoriete songs van toen en nu spelen. That’s right, folks! The Hillbilly Moonshiners dompelen jouw dierbaarste hitjes onder in smerig Louisiaans moeraswater. Deze vijf vettige, ongemanierde Zuiderlingen (of Rednecks, wat je wil) houden wel van een feestje, op z’n rednecks. Yee-‐haw! Little Woodstock is echt voor alle leeftijden geschikt en zal vanzelf ontstaan vanuit de dorpslunch. Er mag gedanst worden maar je kan ook rustig blijven zitten op de banken.

Ook vind je in deze weide de Foodmarket waar wederom een ruime keuze is tussen verschillende eettentjes. Na de lunch hoef je niet naar huis! Er is genoeg, divers eten terug te vinden om de hele dag te blijven! Boven iedere tent is duidelijk te zien wat je daar kan bestellen zodat het aanbod overzichtelijk en verspreid is. Zo hoef je minder lang te wachten op je eten!

Een schot in de roos! Koningsdag in Renswoude is een dag waar je met de hele familie naar toe kan en dat bewezen wij afgelopen jaar nog meer dan ooit tevoren. Voor alle leeftijdscategorieën is er spektakel en feest. Ieder jaar zoeken wij weer naar een vernieuwende mix om iedereen de mooiste dag van het jaar te laten hebben. Dat kan dus zijn aan de rand van de Crossbaan maar ook als je niet voor de Cross komt dan kunnen bezoekers zich de hele middag vermaken op Little Woodstock. Hier zal ook dit jaar de gezellige spelletjestent terug keren! Koffie, sjoelen en een relaxfauteuil. Wie wil dat nu niet?

Little Woodstock is dicht bij de crossbaan en de megatent. Je kan hier dus vanaf de lunch blijven zitten en heb je de hele middag muziek, eten, een drankje en de cross dichtbij!

14:00-18:00uur: BBM Dans & Sjansarena
Kroegtijgers en Partyanimals verzamelen! De Dans & Sjansarena is de plek waar je je kan melden voor een hele middag hossen. Want in deze arena is stilstaan officieel verboden! Onder leiding van DJ Rick gaan de voetjes van de vloer en mag er gesjanst worden. Een arena klinkt groot maar de arena van dit kaliber is nog steeds lekker knus en vooral heel gezellig! Wel is die aan een kant open zodat je ook gewoon buiten de tent mee kan blijven springen en dansen. Deze arena is te vinden bij de tweede buitenbar. Door de ligging vlak bij de tweede buitenbar is een binnenbar niet meer nodig en heb je toch snel drinken. Bijkomend voordeel is dat er zo maximaal ruimte is om te feesten, springen en mee te zingen!

18.00-21.00 uur: After Cross Party met Q5 New Style!
Vanaf de Crossbaan, vanaf Little Woodstock of direct vanuit de Sjans & Dansarena kun je gelijk door naar de After Cross Party in de megatent! Q5 New Style komt dit jaar met iedereen de Koningsdag feestelijk afsluiten! Q5 New Style is de ultieme combinatie van een dynamische live band versterkt door de beats van een DJ! Vijf getalenteerde entertainers nemen je mee in een unieke live dance experience vol show en interactie. De vette sounds en de imponerende visuals op mega video wall, zorgen voor een sensationele beleving met mixes en mashups.

De After Cross Party is toegankelijk voor alle leeftijden. Als je de middag niet in Renswoude hebt door gebracht kan je hier alsnog aansluiten bij de feestende menigte!